- Op valutamarkten wordt uitgekeken naar hints van de Amerikaanse centrale bank over een renteverlaging in september.
- De vraag hierbij is vooral hoe sterk de beleidsrente in de VS wordt verlaagd.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst geeft aan hoe dit op de dollar drukt.
ANALYSE – De laatste tijd komen er steeds vaker wat kleine haarscheurtjes in de banenmotor van de Verenigde Staten. Dat voedt de verwachting van een renteverlaging in de VS in september en raakt uiteindelijk ook de dollar.
Een goed voorbeeld van de perikelen op de Amerikaanse arbeidsmarkt is het banenrapport over juli. In die zomermaand kwamen er 114.000 bij. Op zich is het best indrukwekkend dat er in een economie binnen vier weken evenveel banen kunnen ontstaan als dat een stad als Venlo inwoners heeft. Het vervelende is dat economen op 175.000 nieuwe banen hadden gerekend.
Op het eerste gezicht is de matige banengroei goed te verklaren. De Verenigde Staten hebben qua weer een extreme zomer achter rug. Er werd een Amerikaans hitterecord van 53,8 graden gevestigd in natuurpark Death Valley. En waar het niet bloedheet was, kon het soms behoorlijk waaien.
In de regio Houston kwamen bijna 3 miljoen huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten nadat orkaan Beryl door het gebied trok.
Maar liefst 461.000 Amerikanen hebben namelijk aangegeven dat ze als gevolg van weersomstandigheden niet aan het werk waren. Dat is het hoogste aantal in de bijna vijftig jaar dat deze cijfers worden bijgehouden. Het is bovendien ruim tienmaal zoveel als wat in juli gebruikelijk is.
Vooruitzicht renteverlaging VS zet dollar onder druk
De grote vraag is of voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank erop durft te gokken dat de oplopende werkloosheid het gevolg is van weersextremen.
Woensdagmiddag maakte het Bureau for Labor Statics (BLS) dat deze cijfers verzamelt, namelijk bekend dat er al langere tijd veel minder banen zijn bijgekomen dan aanvankelijk werd verwacht. In de twaalf maanden tot het voorjaar van 2024 kwam de banengroei uit op ongeveer 2,1 miljoen. Dat is veel minder dan de 2,9 miljoen die het arbeidsmarktinstituut aanvankelijk had genoemd. Die bijstelling maakt het werk van Powell een stuk makkelijker.
De Federal Reserve sorteert al enige tijd voor op een renteverlaging met een kwart procentpunt. Maar als de Amerikaanse economie echt begint te happeren – waar de arbeidsmarktcijfers van woensdag op wijzen - zou er zomaar een grotere rentezet nodig kunnen zijn om te voorkomen dat het groeitempo te hard terugvalt.
Het is dan ook geen wonder dat valutamarkten vol spanning uitkijken naar de toespraak die Powell komende vrijdag bij de conferentie van centrale bankiers in het plaatsje Jackson Hole gaat houden.
Ten opzichte van de euro heeft de dollar sinds half april bijna 4 procent van zijn waarde verloren. De dollar heeft de wind tegen van het vooruitzicht van een dalende beleidsrente, die het minder aantrekkelijk maakt voor partijen om vermogen in de munt aan te houden.
Bovendien valt het op dat de Zwitserse frank de laatste tijd een populairdere schuilhaven is tijdens marktonrust dan de dollar. Totdat de Federal Reserve op 18 september de renteknoop doorhakt, zal daar niet snel verandering in komen.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.